• nieuws van asa
 • nieuws van de diverse beurzen
 • asa weer hoofddistributeur Victron Energy
 • Product noviteiten
 • NMEA2000 systeem oplossingen
 • mooiere, duurzamere en functionelere jachten
 • powerelectronica
 • duurzame stroombronnen
 • electrische en hydraulische systemen
 • al meer dan 60 jaar uw powerpartner
 • groene energiebronnen
 • Robuust schakel- en installatiemateriaal
 • Maneuvering-Stabilization-Anchoring
 • ultramoderne systeemmonitoring
 • Groots assortiment
 • Side-Power PROportioneel
Facebook
Navigeer naar
Bekeken producten

Hoe kiest u de juiste stabilisatie systeem voor uw jacht?

Hoe kiest u de juiste stabilisatie systeem voor uw jacht? In de afgelopen jaren is rolstabiliteit een must geworden voor jachteigenaren vanwege de indrukwekkende toename van het comfort. De rolreductie die moderne systemen bieden, verhoogt ook de veiligheid aan boord en maakt het voor veel gezinnen mogelijk om meer gebruik te maken van hun jachten.

De belangrijkste punten om te overwegen bij het kiezen van een stabilisatiesysteem
Het is niet altijd even duidelijk welk type stabilisatiesysteem moet worden gekozen, omdat de twee toonaangevende technologieën (vinnen en gyroscopen) aanzienlijke functionele verschillen hebben. Dit betekent dat niet één type geschikt is voor alle jachten of voor de vaarprioriteiten van alle eigenaren.

-       Kies de juiste stabilisatietechnologie die past bij het type jacht.
-       Controleer de praktische beperkingen van uw jacht - niet alle systemen passen op alle jachten, vooral vanwege de beperkte ruimte.
-       Overweeg wat het meest geschikt is voor uw jacht en wat waarschijnlijk de meeste waarde zal behouden als de tijd komt om te verkopen - sommige maten en stijl van de jacht zijn meer voor de ene technologie dan voor de andere.

Lees meer: Wat zijn jachtstabilisatoren en hoe werken ze?

Het begrijpen van de basis
Stabilisatie is een complex onderwerp dat vaak niet volledig wordt begrepen. Om er zeker van te zijn dat u de juiste stabilisatietechnologie voor uw jachtgebruik krijgt, is het belangrijkste om te begrijpen dat de prestaties van elk systeem altijd beperkt zijn. Het wordt beperkt door de werkelijke krachten die de stabilisator kan genereren om de rolkracht die een golf op de jacht uitoefent te 'bestrijden'.


illustratie van een gebogen Vector-Fin
Vergeet ook niet dat de rolkrachten niet alleen afhankelijk zijn van de golfhoogte, maar ook van de tijd waarin deze invloed hebben op de jacht (golflengte). Een andere grote factor is de snelheid van de jacht als gevolg van de fundamentele wet van de natuurkunde; kracht = snelheid2. Het getal om naar te zoeken is Newton Meter Second, omdat dit de totale kracht over de hele golf weerspiegelt.

Lees meer: Vector vinnen vs platte vinnen stabilisatoren

Gyro-type stabilisatie systemen worden in de jacht geïnstalleerd en krijgen hun totale rolreductiekracht uit de precessiebeweging die ze genereren om de rol van een jacht te weerstaan. Dit betekent ook dat zij dezelfde totale kracht hebben, ongeacht de golfperiode en de snelheid van de jacht; wanneer de precessiebeweging het einde bereikt, is er geen kracht meer beschikbaar in die richting.


Fin-stabilisatoren werken in het water en hebben twee manieren om rolverminderingskracht te creëren, afhankelijk van de snelheid van de jacht. Bij nul-snelheid of 'voor anker' draaien de vinnen snel (flap) om kracht op te wekken en hebben zij, net als de Gyro, een bepaalde limiet en stoppen zij als ze het einde hebben bereikt.

Wanneer de jacht echter naar voren beweegt, genereren de vinnen ook rolverminderingskrachten door de hoek waaronder ze door het water gaan. Deze kracht neemt toe met de snelheid in het kwadraat, dus hoe sneller de jacht gaat, hoe meer kracht ze opwekken. Cruciaal is dat ze deze kracht kunnen vasthouden zolang de jacht vooruit blijft varen.

De kracht die bij verschillende snelheden wordt opgewekt door een Gyro, vlakke vinnen vs gebogen Vector-Fins’s in een typisch 75 voet motorjacht die wordt duidelijk gemaakt in de bovenstaande grafiek.

Welk systeem is geschikt voor u?
Als uw enige prioriteit het hebben van stabilisatie op nul snelheid/’’voor anker’’ is, zal de Gyro meer rol bewegingen dan de Fin’s/vinnen elimineren wanneer ze verankerd zijn. Echter, als u uw jacht ook op langere cruises gebruikt en u wilt een uitstekende stabilisatie bij het varen op open zee tussen beschutte ankerplaatsen, hebben de vinnen een kolossaal krachtvoordeel. Ze kunnen vele malen de golfhoogte en -lengte van een gyroscoop van deze grootte verminderen of elimineren.

U kunt natuurlijk een grotere gyroscoop kiezen (of meerdere kleinere) om het cruisevermogen te vergroten, maar dan beginnen grootte en gewicht echt indruk te maken.Om de vinnen/Vector Fin met acht knopen te evenaren, moet u de grootte van een gyroscoop meer dan verviervoudigen. Als alternatief kunt u ook grotere vinnen kiezen die overeenkomen met de prestaties van de gyroscoop op nul snelheid. Historisch gezien was de reden om dit niet te doen de extra weerstand van grotere vinnen, wat leidde tot snelheidsverlies en een hoger brandstofverbruik, maar dit is nu veranderd met de introductie van gebogen Side-Power Vector-Fin.

Bekijk hier de stabilisatie systemen van Side-Power!

Deel deze pagina: